Energietoeslag voor inwoners met laag inkomen

De energiekosten zijn het afgelopen jaar enorm gestegen. Bijna iedere inwoner merkt dat direct of indirect. Als u moet rondkomen van een laag inkomen, is dat een groot probleem. Daarom heeft de Rijksoverheid besloten dat mensen met een laag inkomen een energietoeslag van 1.300 euro krijgen. 

Naast de landelijke regeling heeft gemeente Veenendaal op 12 oktober 2022 de regeling uitgebreid. De inkomensgrens voor inwoners van Veenendaal is verhoogd van 120% naar 150% van het wettelijk minimum inkomen.

Heeft u de energietoeslag al aangevraagd? Dan krijgt u de energietoeslag binnen 8 weken op uw rekening.

 

Aanvragen

 

Krijgt u een bijstandsuitkering?

Had u op 1 maart 2022 recht op een bijstandsuitkering? Dan heeft u de energietoeslag ontvangen. Het maakt niet uit met wie u een huishouden deelt. U hoeft de energietoeslag niet terug te betalen. De vergoeding is een gift.


Gebruikt u de Veenendaalpas?

Klik hieronder op de knop, log in en vul uw gegevens in.

Energietoeslag aanvragen


Wilt u geen Veenendaalpas?

Wilt u liever geen Veenendaalpas? Ga dan naar Gezondverzekerd.nl om te zien of u recht heeft op de energietoeslag en om hem meteen aan te vragen.


Is uw vermogen te hoog?

Heeft u geen recht op de Veenendaalpas omdat uw vermogen te hoog is? Ga dan naar Gezondverzekerd.nl om te zien of u recht heeft op de energietoeslag en om hem meteen aan te vragen.


Bent u student?

Bent u jonger dan 30 jaar en heeft u recht op studiefinanciering? Dan heeft u geen recht op de energietoeslag. Een uitzondering hierop zijn studenten die een zelfstandige woonruimte hebben. Studenten met een zelfstandige woonruimte kunnen op Gezondverzekerd.nl zien of ze recht hebben op de energietoeslag en deze direct aanvragen.


Hoe hoog is de energietoeslag?

U krijgt één keer per huishouden € 1.300,- als u een (gezamenlijk) netto inkomen heeft tot 150% van het wettelijk minimum. U hoeft de energietoeslag nooit terug te betalen aan de gemeente.


Hoeveel is 150% van het wettelijk minimum inkomen?

Het bedrag hangt af van uw leeftijd, leefsituatie en inkomen. Heeft u een partner of thuiswonenden kinderen ouder dan 21 jaar? Dan kijken we naar het inkomen dat u samen heeft. In onderstaande tabel ziet u per situatie de maximale netto inkomensbedragen per maand. Ook ziet u het maximale bedrag wat u als (spaar)geld mag hebben per leeftijd en leefsituatie. 

Leeftijd Leefsituatie 150% Max. (spaar)geld
21 jaar tot pensioengerechtigde leeftijd Alleenstaand €1.570,10 €10.000,-
21 jaar tot pensioengerechtigde leeftijd Alleenstaande ouder/verzorger €1.570,10 €20.000,-
21 jaar tot pensioengerechtigde leeftijd Gehuwd of samenwonend €2.243,00 €20.000,-
Pensioengerechtigde leeftijd Alleenstaand €1.746,59 €10.000,-
Pensioengerechtigde leeftijd Gehuwd of samenwonend €2.366,01 €20.000,-

Heeft u nog andere vragen over de energietoeslag?

U kunt op de website van de gemeente nog meer informatie lezen over de energietoeslag. Hier leest u bijvoorbeeld ook hoeveel de maximale netto inkomensbedragen per maand zijn als u geen Veenendaalpas wilt.

Naar gemeente Veenendaal


Wilt u energie besparen?

Wilt u energie besparen maar weet u niet goed hoe? Kom dan eens langs bij onze energie-ambassadeurs in het Trefpunt. Zij geven u graag informatie over energiebesparende maatregelen en het opwekken van energie. De energie-ambassadeurs helpen u ook met praktische (kleine) tips hoe u energie kan besparen.

Adres

Passage 24 in Veenendaal
(naast achteringang HEMA)
trefpunt@veenendaal.nl

Openingstijden

Donderdag: 10:00 - 16:00
Vrijdag: 10:00 - 16:00
Zaterdag: 10:00 - 16:00
Elke 1e donderdag van de maand: 19:00 - 21:00

Of kijk voor tips op geldfit.nl/energie


Heeft u betalingsproblemen?

Kunt u nu uw energierekening al niet meer betalen of heeft u al schulden? Neem dan contact op met het Budgetloket. Zij kunnen u helpen om uw financiën weer onder controle te krijgen. Zij zijn bereikbaar via (0318) 53 88 30 of via e-mail budgetloket@veenendaal.nl.